edinburgh

edinburgh

November 04, 2010

20. 30. gadu sieviešu mode


Roaring Twenties ir jēdziens, ar kuru raksturo 20. gadsimta 20. gadus, pārsvarā Ziemeļameriku, arī Londonu, Parīzi un Berlīni. Šīs jēdziens domāts, lai uzsvērtu tā perioda sabiedrisko, mākslas un kultūras dinamismu. Flapper kultūra noteica moderno sievieti, viņas sievišķību. Tolaik norisinājās lielas sociālās pārmaiņas, izmainījās sievietes ikdiena un dzīve kā tāda.

Izcēlās individualitāte, un džezs, kas tolaik kļuva populārs, lielā mērā noteica 20. gadu dzīvesveida tendences. Tā laika ļaudis, cietuši no kara pārdzīvojumiem, meklēja un atrada veidus, kā izpausties: radās džeza apvienības, tika rīkotas vērienīgas balles ar enerģiskām dejām, sievietes piedzīvoja vēl nebijušas pārmaiņas, kas mainīja viņu statusu un lomu sabiedrībā, jaunās un spilgtās modes tendences vēl arvien iezīmējas arī 21. gadsimtā.

20. gadi ir laiks, kad mainījās sieviešu uzvedība un mode, kas virzījās prom no garlaicīgā, konservatīvā stila. Jāatzīmē, ka lielas pārmaiņas skāra sievieti kara dēļ. Pirmā pasaules kara laikā, kamēr vīri piedalījās kaujās, sievietei pavērās plašākas iespējas strādāt, jo viņas bija nepieciešamas darbam rūpnīcās, lai konstruētu kara munīciju, un līdz ar to mainījās viņas dzīves veids un stils. Latvijā sievietes ne visai tika atzītas darba vietās, tomēr pārsvarā darbojās apkalpojošajā sfērā, un tika maksātas mazākas algas. Tolaik parādījās modernais apakšveļas komplekts, svārku un kleitu garums mainījās – tie pirmo reizi tika nogriezti īsāki, kā arī sāka lietot dekoratīvo kosmētiku, kas bija kļuvusi par normu. Matus arī nogrieza īsākus, jo pretējā gadījumā tie traucēja strādāt rūpniecībā, kā arī tos bija vieglāk kopt trūcīgajos apstākļos. Modē bija ilgviļņi, kas piešķīra matiem kuplu viļņojumu. Sīkas sprogas ieskāva seju un pakausi, uzsverot sievišķīgumu.

Ņemot vērā, ka sievietes bija arvien vairāk nodarbinātas, viņām pēkšņi bija nauda, ko varēja tērēt un dižoties. Šīs minētās pārmaiņas ir Roaring Twenties (vai Džeza laikmeta) simbols, un pievēršanās ārējā izskata izkopšanai bija veids, kā izteikt sevi. Mode allaž bijusi simboliska sabiedriskajās pārmaiņās, kas skāra sieviešu lomas. [..] Trokšņainie, rosīgie 20. gadi sniedza sievietēm brīvību izvēlēties.

No comments: